Τι είδος παίχτη είσαι;

Τι είδος παίχτη είσαι;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ άραγε τι τύπος παίκτη είσαστε, καθώς παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι; Το...

Play God, make a Board

Play God, make a Board

Σου αρέσουν τα επιτραπέζια.. Δεκτον... Έχεις σκεφτεί να φτιάξεις το δικό σου; Δε χρειάζεται...

"Hobbit" Ένα αναπάντεχο ταξίδι

Μια ακόμα Blockbuster ταινία μεταφέρεται στα τραπέζια μας. Το Ηobbit ένα αναπάντεχο ταξίδι είναι...

Πίτσα Μπύρα και ...

Πίτσα Μπύρα και ...

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των ανδρών αλλά ταυτόχρονα εφιάλτης των γυναικών είναι οι...

Οι άποικοι του Κατάν

Οι άποικοι του Κατάν

Το πιο δημοφιλές νησί στον χάρτη των επιτραπέζιων παιχνιδιών , έχει ένα όνομα. CATAN! “Οι Άποικοι...

Board Cafe

Board Cafe

Είναι γεγονός, ότι το επιτραπέζιο παιχνίδι έχει εισβάλλει καταλυτικά στη καθημερινότητά...

Περιμένοντας την επόμενη κάρτα...

Περιμένοντας την επόμενη κάρτα...

Κάθεσαι στην άκρη του ξύλινου μπαρ και απολαμβάνεις το ποτό σου. Είσαι το αφεντικό του εαυτού...

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba

Τα επιτραπέζια παιχνίδια οικονομίας και εμπορίου έχουν εξελιχτεί πάρα πολύ τα τελευταία...

Risk

Risk "Godstorm"

Όταν μιλάμε για επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, διπλωματίας και πολέμου τότε αυτόματα το μυαλό...

Dominion

Dominion

Τα καλύτερα επιτραπέζια παιχνίδια, συνήθως βασίζονται πάνω σε παλαιότερες ιδέες τις οποίες είτε...

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα; Υπάρχουν δύο κατηγορίες αντιδράσεων στο άκουσμα του παραπάνω:

Ανακύκλωση επιτραπεζίων

Ανακύκλωση επιτραπεζίων

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι όταν ανοίγεις το κουτί για...

 • Τι είδος παίχτη είσαι;

  Τι είδος παίχτη είσαι;

  Sunday, 16 November 2014 15:37
 • Play God, make a Board

  Play God, make a Board

  Saturday, 07 February 2015 12:15
 • "Hobbit" Ένα αναπάντεχο ταξίδι

  Monday, 29 September 2014 18:11
 • Πίτσα Μπύρα και ...

  Πίτσα Μπύρα και ...

  Saturday, 27 September 2014 10:20
 • Οι άποικοι του Κατάν

  Οι άποικοι του Κατάν

  Sunday, 26 October 2014 12:42
 • Board Cafe

  Board Cafe

  Tuesday, 27 January 2015 16:34
 • Περιμένοντας την επόμενη κάρτα...

  Περιμένοντας την επόμενη κάρτα...

  Tuesday, 07 October 2014 19:46
 • Santiago de Cuba

  Santiago de Cuba

  Friday, 26 September 2014 19:03
 • Risk

  Risk "Godstorm"

  Saturday, 04 October 2014 10:54
 • Dominion

  Dominion

  Saturday, 10 January 2015 12:27
 • Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία

  Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία

  Tuesday, 11 November 2014 22:16
 • Ανακύκλωση επιτραπεζίων

  Ανακύκλωση επιτραπεζίων

  Tuesday, 14 October 2014 18:08

jesus vs devilΈχετε αναρωτηθεί ποτέ άραγε τι τύπος παίκτη είσαστε, καθώς παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι;

Το παιχνίδι ανυψώνει την ψυχική μας διάσταση και καλλιεργεί πτυχές της προσωπικότητας μας, οι οποίες «χάνονται» μέσα στη ρουτίνα και το άγχος της καθημερινότητας. Ωστόσο ο καθένας κρύβει μέσα του ένα είδος παίκτη που τον αντιπροσωπεύει και τον αναδεικνύει ως προσωπικότητα.

Σίγουρα από ένα επιτραπέζιο δε μπορεί να λείπει το άτομο που θα κάνει οτιδήποτε, προκειμένου να κερδίσει ακόμα και να καταπατήσει τους κανόνες. Παίζει καθαρά για τον εαυτό του και θυμώνει όταν χάνει. Θα σαμποτάρει τους συμπαίκτες του, θα κλέψει με την πρώτη ευκαιρία και θα κάνει τον ανήξερο όταν τον καταλάβουν. Η τακτική αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «ολίγον εγωιστική» και να εκνευρίσει τους συμπαίκτες. Θεωρητικά, ο καθένας έχει μερικά στοιχεία από αυτόν τον χαρακτήρα όμως πρέπει να τα κοντρολάρει και να τα χειριστεί αποφεύγοντας τις παρεξηγήσεις. Μια αρχαία παροιμία ταιριάζει σε αυτού του είδους παίκτες: «Δώσε μου αλεύρι, να σου κάνω καρβέλι».

Σαφώς υπάρχει και η περίπτωση, που ο παίκτης δεν έχει ιδέα από επιτραπέζια, ούτε επιθυμεί να μάθει και παίζει απλά για να παίξουν οι υπόλοιποι παίκτες. Στην ουσία το κάνει για την παρέα. Μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «Ο αδιάφορος που ενδιαφέρθηκε για το παιχνίδι». Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού οι υπόλοιποι παίκτες ανάλογα με τον χαρακτήρα τους πέφτουν σαν τα κοράκια για να παρασύρουν την εύκολη λεία μαζί τους. Αυτός ο χαρακτήρας είναι ο από μηχανής θεός-βοήθεια- των συμπαικτών. Μπορεί είτε να βοηθήσει, είτε να καλλιεργήσει το πνεύμα ατομισμού. Τα χαρακτηριστικά του είναι γνωστά, δε γνωρίζει πότε είναι η σειρά του ή καθυστερεί να παίξει, ρωτάει απαντημένα ερωτήματα, τάχα για να φανεί ψαγμένος. Σχεδόν πάντα είναι από τους πρώτους που αποχωρούν από το παιχνίδι. Η ταμπέλα που έχει φανερή ο παίκτης αυτός αναφέρει επιβλητικά: «Νίπτω τας χείρας μου».

Αξίζει να αναφερθεί και εκείνη η θέση από όπου κάποτε όλοι μας ξεκινήσαμε. Ο αρχάριος , ο οποίος σε αντίθεση με τον προχωρημένο προσπαθεί να κατανοήσει το παιχνίδι παρατηρώντας βήμα προς βήμα τους πιο έμπειρους συμπαίκτες του προκειμένου να έχει ανοδική και εξελικτική πορεία. Βέβαια, διακρίνεται και ο τύπος αρχάριου, ο οποίος δεν τα πηγαίνει καλά με την όλη τεχνική της παρατήρησης μεθόδων και βημάτων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να συμβαδίσει με το επίπεδο των πιο προχωρημένων. Ευτυχώς ή δυστυχώς εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθένα, εάν συνεχίσει ή παραιτηθεί από το παιχνίδι. Δείχνει ενδιαφέρον και συνήθως πράττει αντίθετα με τον εγωιστή και τον αδιάφορο, προσπαθεί συγχρόνως να αναπτύξει τη κριτική του ικανότητα και να απομνημονεύσει κινήσεις «ρουα ματ», με στόχο να τις χρησιμοποιήσει σε επικείμενες παρτίδες. Στατιστικά όλοι σε αυτό το στάδιο είναι πιο προσεχτικοί και ισορροπημένοι από τους άλλους χαρακτήρες. Πολλές φορές κερδίζει το πρώτο παιχνίδι και αυτό έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως «Η τύχη του πρωτάρη».

Κάθε παιχνίδι ανεξάρτητα με την κατηγόρια που βρίσκεται σχεδόν πάντα θα εμπεριέχει και τον προσεκτικό μεθοδικό παίκτη γνωστόν ως διπλωμάτη. Είναι συνήθως ο πιο μεγάλος της παρέας δε μιλάει πολύ ξέρει πότε πρέπει να μιλήσει, δηλαδή όταν η νίκη του είναι αναπόφευκτη. Μελετά, παρατηρεί και προσέχει την παραμικρή κίνηση των συμπαικτών του και είναι πάντα μπροστά μερικούς γύρους, στην σειρά του παίζει αργά και φαίνεται μετριασμένος. Στο ενδιάμεσο μαντεύει και συναισθάνεται τις ενδεχόμενες κινήσεις των άλλων και πλάθει τις ανάλογες καινούριες στρατηγικές του. Κάνει όλες τις ύπουλες κινήσεις και κρυφές συμφωνίες κάτω από τη μύτη των άλλων παικτών χωρίς να πάρουν χαμπάρι. Για αυτό φυσικά βρίσκεται σε εγρήγορση για να προτρέψει κάθε πιθανή απόκλιση. Στατιστικά βγαίνει τις περισσότερες φορές κερδισμένος και είναι ζαλάδα και μπελάς για τους εγωιστικούς χαρακτήρες. Η γνωστή ρήση αντιστοιχίζεται απόλυτα για αυτούς: «Τα σιωπηλά ποταμάκια να φοβάσαι».

Στον αντίποδα υπάρχει ο χαρακτήρας του φλύαρου, ο λίγο πολύ "θα" θα της παρέας. Είναι φοβερή η αισιοδοξία που τον διακρίνει. Είναι η προσωποποίηση του εκνευρισμού όλων των ατόμων έξω και μέσα στο παιχνίδι, όμως αυτό το κάνει ενδιαφέρον γιατί συχνά μέχρι και ο αδιάφορος προσπαθεί να τον τιμωρήσει. Με άλλα λόγια είναι σίγουρο πως είναι χαμένος από χέρι και αν τύχει να κερδίσει οι λόγοι είναι ή η καλοσύνη των γύρω ή οι νόμοι της τύχης που συνωμοτούν για μια όμορφη βράδια στο πίσω μέρος του εγκεφάλου ενός πολυλογά. Οι απειλές και οι προκλήσεις είναι το ατού του και εν συνεχεία τον κάνουν να φαίνεται αστείος και σκοτεινός. Όλα τα παραπάνω διασυνδέονται με μερικές σοφές λέξεις: «Γλώσσα παπούτσι, μυαλό κουκούτσι».

Μια εκκεντρική προσωπικότητα και παράλληλα συμβολική είναι ο εκδικητικός. Είναι εκείνος ο όποιος συμμετέχει στο επιτραπέζιο για ένα και μοναδικό σκοπό. Είτε για να αποδείξει κάτι σε κάποιον αλλά όχι στον εαυτό του, είτε για ένα στοίχημα-καπρίτσιο- που έχει βάλει, είτε για να εκδικηθεί και να υπερασπιστεί τα απωθημένα του, είτε για να ταπεινώσει κάποιον και να καυχηθεί πως νίκησε! Κλασσικά παραδείγματα όπως: Αδερφός μεταξύ αδερφού, ανταγωνιστικοί κολλητοί, αρχάριος με βετεράνο. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό, πως θα κάνει ότι του περάσει από το χέρι για να καταφέρει τον στόχο του. Θα συνεργαστεί με άτομα που αντιπαθεί, θα μπλοφάρει, θα ρισκάρει και θα υποσκάψει κάθε εμπόδιο. Το διαχρονικό ρητό είναι αυτό που τον αντιπροσωπεύει κατάλληλα: «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβιρεται κρύο». Καταληκτικά, όλοι μας έχουμε σε μια μικρή δόση ένα κρυφό εκδικητικό στοιχείο.

Θα ήταν πραγματικά σημαντική παράλειψη, να μην σημειωθεί η παρουσία του διάσημου καμμένου! Ναι λοιπόν, αυτός ο χαρακτήρας είναι ανεξάρτητος από φύλο και ηλικία και συνήθως είναι ο πιο συχνός παίκτης επιτραπέζιων. Είναι ο μεγαλύτερος κομπλεξάρας - κολλημένος - καμμένος που μπορεί να συναντήσει κάποιος, καθώς κάθε βράδυ που κοιμάται, κάτω από το προσκεφάλι του φυλάει τους κανόνες των επιτραπέζιων και νομίζει πως είναι κορυφή! Εννοείται πως καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού δεν αποχωρίζεται από πάνω του τους συμβουλευτικούς κανόνες και είναι έτοιμος να σε επιπλήξει για τυχόν κλεψιές και λάθη. Στατιστικές δείχνουν αυτού του είδους παίκτες να είναι οι χειρότεροι εχθροί των υπολοίπων και να έχουν στηλιτευτεί με τις διάφορες δεισιδαιμονίες, οι οποίες τυγχάνει να είναι πραγματικές. Συμπερασματικά, οι χαρακτήρες αυτοί πάσχουν από ηττοπάθεια και η έκφραση «loser» είναι υποτιμητικά παρατσούκλια από τους εμπειρικούς συναγωνιστές.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να εκφράζει αλληγορικά τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη στάση ζωής μας, τις σκέψεις μας, τη συμπεριφορά μας προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Ουσιαστικά είναι ένα «ξεγύμνωμα» του εαυτού μας, αφού πάνω στο παιχνίδι ξεχνάμε πολλά από τα πρέπει και μη της καθημερινότητας, όπως και παγκόσμια φαινόμενα που μαστίζουν για τα καλά όλους μας.

 ΅Εσείς σε ποιά κατηγορία ανήκετε?

Login Form

Βρείτε μας στο Facebook

 

Στηρίξτε μας

 

Μετράμε αντίστροφα...

JavaScript either reported a fatal error or is not running.
loader

Upcoming Events

No events found

Get NewslettersReceive HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Ποια πιστεύετε είναι η ιδανική μέση διάρκεια για ένα παιχνίδι;

Δεν με νοιάζει, αρκεί να περνάω καλά - 33%
15 – 30 λεπτά ώστε να παίξουμε περισσότερα παιχνίδια - 10.7%
Μέχρι 1 ώρα ώστε να μην βαρεθώ - 22.3%
1- 2 ώρες ώστε να έχει ανατροπές και ποικιλία στη στρατηγική - 25.9%
Όσο χρόνο θα χρειαστεί για να κερδίσω στο τέλος - 8%

Total votes: 112
The voting for this poll has ended on: November 4, 2016